Samid

Tämä on virtuaalitalli.

Tämä on virtuaalihevonen.

Palaa talliin

Guldholm Summer Festival BIS Poniori 24

"Tällaista oria kehtaakin esitellä. Paksut tummat linet ja 'rosoinen' väritys ovat todella hieno kombo."

"No, kyllähän hän on ruusukkeensa ansainnut. Aivan söpö tuuheatukkainen hurmuri."

Kevättalvella 25
Crystal Crown Challenge 25
Valmennusta asetaitoradalle

Varusteet ja hoito:

Nahan väri ruskea
Tehostevärit vaaleanvihreä ja persikka

Tarhaa toistaiseksi yksin, aidan yli yhteys nuorempiin oreihin.
Ei klipata. Loimitus vain pakkasilla ja sateella tositarpeeseen.
Hoidetaan ja varustetaan karsinassa.
Suora kuolain! Vänkää nivelletyillä.

Talvella heinien lisäksi mysliä. Treenipäivinä heinien lisäksi kauraa.

Palkinnot:

Esittely

Rakennekuva

Perustiedot

Rotu Eestinhevonen Skp., säkä Ori, 137 cm
Väri Hopeanmusta, kuonopilkku Synt., ikä 27.5.2018, 7-v.
Genotyyppi EE aa nZ Omistaja VRL-13777
Painote VHRY, VMRJ, ajo Maahantuoja VRL-04799
Koulutustaso HeA, 60 cm Rekisterinro VH24-060-0007

PKK-ID: PKK5792
Ratsuna tyyppiä hobby | klippari

Luonne

Arabiankielinen nimi Samid (tai Sämiid) näyttää vaikuttavalta näin pienen pörriäisen karsinalla, ja se tarkoittaa lujaa, pysyvää ja järkkymätöntä. Samiittikankaaksi puolestaan kutsutaan keskiaikaista kuvakudossilkkiä... Joo, tämä Samid on taskukokoinen eestinhevonen, mutta uskokaa pois! Kyllä sitä hehkuttaa saa. Ori on hyvin kiltti, muttei mitenkään pystyynkuollut. Tammojen lähettyvillä siitä herää tarvittaessa kunnon siitosori, mutta muutoin ajatukset pysyvät tukevasti työnteossa. Kodin ulkopuolellakaan työmoraalissa ei ole moittimisen varaa.

Samid kunnioittaa ihmistä joka tilanteessa ja sen kanssa onnistuvat kaikki hoitotoimenpiteet ongelmitta. Tallirutiineissa ori on helppo eikä stressaa muutoksista herkästi. Se on maasta käsin erittäin miellyttävä ja saanut kehuja hyvätapaisuudesta niin tuomareilta kuin ratsuttajiltaan. Se oli Virossa hyvin vähäisellä käytöllä peruskoulutuksensa jälkeen, mutta esitti myyjällä lupaavia askellajeja sekä noin helppo B - tasoista koulutusta. Nyt se on saatu nätisti ja tasapinoisesti suorittamaan jo HeA-tason liikkeitä ja askellajeja. Kaikkiaan joka tilanteessa fiksu ja filmaattinen kaveri.

Ratsuna ori on energinen, etenkin maastossa, mutta kuuntelee kyllä pidätteitä hienosti innostuessaankin. Samid nauttii yhdessä puuhailusta kentällä ja suhtautuu mukavasti myös vaeltamiseen. Se ei ole vielä kovin varma hyppääjä.

Ehkäpä juuri Samidin mukavuus ja helppous on saanut meidät vähän lepsuilemaan suoritusten suhteen, sen viimeisin kilpamenestys ei nimittäin ole ollut kovin päätähuimaavaa. Voi olla, että kevään kilpakauteen on lähdetty liialla rytinällä ottaen huomioon sen, kuinka paljon rauhallisemmassa ympäristössä Samid saa arkena treenata. Mitään pahaa se ei ole tehnyt, mutta vähän hutiloinut historiallisissa luokissa useamman hevosen kesken. Kyllä se välillä huutelee, mutta silkkaa uteliaisuuttaan. Kesän tavoite onkin saada sille lisää outojen tilanteiden varmuutta este- ja työajohommien kautta.

Siitoskäyttö

i. Hermann
142 cm klm
ii. Asimov 148 cm vkko iii. Tuntematon
iie. Tuntematon
ie. Assi 148 cm hprn iei. Tuntematon
iee. Tuntematon
e. Silla
144 cm hpm
ei. Tobias 140 cm vrt eii. Tulee
eie. Tulee
ee. Saskit 135 cm hprn eei. Tuntematon
eee. Tuntematon

Kasvattaja Martinus Kivisoo, Saarenmaa, Viro; EVM-suku.

Sitkeänä vetäjänä tunnettu Asimov oli omistajansa ylpeys ja silmäterä, väkivahva pikkuhevonen, jota vetokykynsä vuoksi verrattiin 1800-luvun puolivälin ihmeori Vapsikakseen. Vapsikas lähetettiin tsaarin rahoilla Pariisiin asti mittelemään kansainvälisiin vetokilpailuihin, ja hieman samaan tapaan Asimov matkasi omistajansa, joskus kyläyhdistyksen tai muun tukijan, rahoilla pitkin Baltiaa ja Pohjoismaita vetokilpailuissa loistamassa. Pieni ori teki komeita vetoja vetäen tuplaten painonsa kokoisia kuormia. Lisäksi Asimov veti rekeä, auraa, niittokonetta, kärrejä, mitä ikinä sen perään keksittiin laittaa. Hyvähermoinen, viisas ja kaikkinensa miellyttäväluontoinen hevonen osasi nauttia myös vapaahetkistään. Ratsuna se ei ollut kummoinen koulutuksen puutteen vuoksi, mutta se oli myös komea, korrektirakenteinen, eestinhevosten pääkantakirjaan merkitty ja useita hienoja varsoja jättänyt siitosori. Tyypeiltään erinomainen hevonen seisoi vahvaluisilla jaloilla, sen runko oli syvä, pää ilmeikäs ja kaula hyvin kiinnittynyt sekä kaunismuotoinen. Asimovin askeleet olivat joustavat, takaosa työnsi rehellisesti. Ei ollut osa-aluetta, jolla Asimov ei kerännyt kiitosta!.

Yksi Asimovin hienoimmista pojista oli Hermann, Samidin isä. Harrastetamman varsoista oli tarkoitus tulla samanlaisia, koko perhettä ilahduttavia laadukkaita harrastehevosia, Hermannista vain tuli enemmän. Kiltin, sopeutuvaisen luonteensa vuoksi Hermann sai pysyä orina, se ei ruvennut osoittamaan ikäviä merkkejä toisin kuin nuorena ruunatut tallitoverinsa. Parivuotiaana uunituoreena näyttelyvoittajana Hermann vaihtoi omistajaa, ja samalla vaihtuivat sen tulevaisuuden suunnitelmat. Hermannista kehkeytyi hyvä yleishevonen; vahva vetohevonen niin työhevoseksi kuin joulukirkkoon, sekä pätevä ratsu aina metrin esteille sekä helppoihin koululuokkiin. Tekipä Hermann yhden kesän verran töitä vossikkahevosena turisteja kyydittäen. Reipas, positiivinen, ehdottoman herrasmiesmäinen eestinhevonen hurmasi ihmisen toisensa perään, ja koska ori oli tavattoman ymmärtäväinen ja anteeksiantavainen se sopi kaiken tasoisten ohjastajien sekä ratsastajien työpariksi. Veto- ja kyntökilpailuita sekä jonkin verran ratsastuskilpailuita menestyksekkäästi kiertänyt kantakirjaori oli loppujen lopuksi juuri sellainen koko perheen laatuhevonen kuin kasvattaja oli toivonutkin! Komeakin se oli, syvä- ja vankkarunkoinen, hyväjalkainen hevonen, jolla oli vahva ylälinja, hienomuotoinen mutta lyhyt kaula sekä erinomaiset kaviot. Hermann liikkui suorin, väljin ja tarmokkain liikkein, käynnistään se sai monet kerrat täyden kympin eivätkä ravi tai laukkakaan vertailussa paljoa kalvenneet! Kahtena kesänä Hermann pääsi laiduntamaan tammaseurassa, lopputuloksena kolmetoista laadukasta, monipuolista eestinhevosta.

Hermannin emä Assi oli täysin tavallinen pikkupaikkakunnan yhden ihmisen hevonen. Juuri sellainen, jonka kanssa kierrettiin lähimaastot ratsain (satulatta tai sen kanssa) tai ajaen, tyhjättiin metsät marjoista ja sienistä hevonen koiran tapaan mukana, kokeiltiin maastoesteitä ja muita tätiomistajaa jännittäviä asioita sekä riemuittiin tallikisojen puhtaasti suoritetusta esteradasta. Assia ei koskaan koulutettu järin korkealle, tokkopa siitä sen helppo B/70cm -tasoa enempää olisi irronnutkaan. Tamma oli kuitenkin tyyni, tasainen ja rohkea, lempeä mutta jämäkkä tallin johtajatamma, jonka kanssa ketään ei pelottanut ja jonka ohi yksikään maastossa säikähtänyt hevonen ei tohtinut edes paniikissa laukata. Ulkoiselta olemukseltaan eestiläistamma oli varsin vaatimaton, pitkärunkoinen ja matalajalkainen tamma, jolla oli lyhyt kaula sekä sapelihakuiset, suppuvarpaiset etuset ja käyrät kintereet. Liikkeetkin olivat matalat, edestä hieman ahtaat, kuitenkin tavattoman helpot ja mukavat ratsastajalle. Vioistaan huolimatta Assi oli sievä ja sympaattinen, kestävä ja terve - tamma ei koskaan kärsinyt edes vähäisistä ontumista. Tokkopa kukaan Assin kasvattajaa, omistajaa ja talliväkeä lukuun ottamatta tietäisi koko tammaa, ellei toinen sen varsoista olisi Hermann. Toinen, tytär, jäi kaikessa vertailussa veljensä varjoon tehden kuitenkin tärkeän uran emänsä kookkaiden kavionjälkien täyttäjänä.

Ilus ilmekas pea lukeutui niihin toistuviin kehuihin, joista Saskitista kerrottiin arviosta ja kahvipöytäkeskustelusta toiseen. Muutamakin tuomari kehui tamman olevan rotunsa kaunein, tai ainakin parhaiden jalkojen päällä seisova hevonen. Saskit tosiaan oli todella korrekti, hyvärakenteinen eestinhevonen, hieman raskaampaa tyyppiä. Sillä oli leveä rynnäs, syvä vankka lihaksikas runko, hyväasentoiset lavat, hieno takaosa ja jalat vailla asentovirheitä. Suorin, eloisin sekä pitkin askelin liikkuva tamma keräsi kehuja myös lapojensa irtonaisuudesta sekä liikemekaniikastaan ylipäätänsä. Luonteeltaan Saskit oli vakava, jopa vähän umpimielinen, hitaasti uusille ihmisille, hevosille ja asioille lämpenevä topakka tamma. Työntekoon se suhtautui suurella intohimolla, olipa työ sitten joulukuusen hakeminen, kentän lanaaminen, kouluohjelman opetteleminen tai ensimmäisenä uittopaikan veden lämpötilan testaaminen. Saskitin kanssa kierrettiin lähinnä näyttelyitä, myöhemmin myös varsojensa kanssa. Seitsemän varsaa tehnyt Saskit on palkittu laadukkaista jälkeläisistään; kumpikin pojista on pidetty oreina, ja niin Saskitin pojat kuin tyttäret ovat pärjänneet niin näyttelyissä, erilaisissa kilpailuissa kuin jalostuksessa, mitattiinpa menestystä jälkeläisten rakenteen, suoritusten tai omistajien tyytyväisyyden perusteella.

Yksi Saskitin sulhasista oli Tobias, kompakti, pyöreämuotoinen ja kieltämättä herkästi myös ylipainoinen työhevosori. Ratsuna Tobias osasi perusasiat, sen enempää ei maastoretkille tai sänkipeltolaukoille tarvittu. Leipänsä se tienasi työhevoskilpailuissa ja ajohevosena - Tobias oli kotikylässään suositumpi hääkyyti kuin yksikään autovaihtoehto! Erityisen menestyksekäs ori oli hevoskyntökilpailuissa, vaikka toi Tobias vetokilvoistakin mitalisijoja kotiin. Hyvä irtiotto, erittäin hyvä yritteliäs veto, vireä ajaa, kuului kehulistaus Tobiaksen työhevosen ominaisuuksista. Luonteeltaankin ori oli tyynen varma, järkkymätön hevonen, leppoisa käsitellä vaikka millaisessa markkinahulinassa. Etuset hieman meloivat ja käynnissä liike oli ahtaanlainen, ravissa liikerata selkeästi väljeni. Järeät, hyväluiset jalat olivat vähän vinksin vonksin sapelisista etusista käyriin kintereisiin, vuohisetkin olivat pystyt, vaan ikinä ori ei jalkojaan sairastellut. Hyvin liittyneestä kaulastaan, hyvistä lavoistaan ja takaosansa kulmauksista Tobias kuitenkin keräsi kehuja, ja kyllä ori vikoinensakin pääkantakirjaan ja laatutammojen sulhoksi kelpasi. Emänisänä Tobias on toiminut parhaiten; sen tyttäret ovat tehneet selväpäisiä, korrektirakenteisia ja kestäviä, hyväleimaisia eestinhevosjälkeläisiä heikompienkin orien kanssa. Tobiaksen pojat ovat olleet hieman keskinkertaisempia.

Silla, kaunis ja näppärä harrastetyöhevonen, oli Saskitin ja Tobiaksen tytär sekä tietysti Samidin emä. Valitettavasti Silla kuoli ollessaan toista kertaa kantavana, joten emälinjan jatkuminen jäi sen sisarpuolten tehtäväksi. Silla oli kaunis, vanhempiensa parhaat puolet perinyt tamma, jonka hieman sapelihakuiset etuset tai käyrähköt kintereet eivät kokonaisuutta mainittavasti heikentäneet. Tyypeiltään ja leimoiltaan erinomainen Silla oli sopusuhtainen, kaunis eestiläinen, ilmeikäs pää kauniisti kaartuvan, hyväliittymäisen kaulansa kruununa. Tamman askel oli kevyt, pitkä ja joustava, se liikkui todella vahvasti koko kehollaan eikä sen askelluksesta löytynyt melonnan, kerinnän tai muunkaan virheliikkeen häivääkään. Elämäniloinen, suorastaan kupliva persoona hehkui niin kotona kuin kilpailupaikoillakin hyvää mieltä ja levollisuutta. Silla ei jännittänyt, panikoinut tai edes suuremmin hämmentynyt, vaan otti asiat kuin ne tulivat, eteni rauhallisesti ja ratkaisukeskeisesti, piti lempeän jämäkkää kuria kotitallinsa tammaporukassa sekä tarjosi enemmän tukea omistajalleen kuin omistajansa hevoselleen. Olipa kyseessä vetokilpailu, kotipeltotilkun kyntäminen, joulukuusen hakeminen tai omistajaperheensä lasten talutusratsun tärkeä tehtävä, Sillan kanssa asiat sujuivat varmasti. Ennenaikainen kuolema vei omistajaperheeltä hienon hevosystävän, mutta myös eestinhevosrodulta hienon tamman, jonka jälkeläisillä olisi varmasti ollut paljon annettavaa rodulle. Onneksi on sentään Samid!

Sukuselvityksestä valtava kiitos Liisa Tuoninen (VRL-12701)!

Varsat

Jälkeläisiä 1 kpl. Varsoilla ei ole vakiintunutta kasvatusliitettä, mutta halutessaan voi käyttää liitettä "Jätin"/"Tjättis" tai "af Tjätesuando". Nimeäminen on vapaata, mutta keskiaikateemaiset tai tekstiileihin liittyvät nimet ovat suositeltavia.

Samidia saa käyttää sekä eestinhevosten että klipparin tavoitteisiin sopivien risteytysten isäorina.

05.04.22 rist t Scharlakan, 1-pv. (klippari), emänä gr t. Freckle

Tapahtumat ja tulokset

VRL:n alaisista nimi listaan -kilpailuista on kirjattu ylös vain sijoitukset. VHRY-luokista, näyttelyistä, tuotoskilpailuista ja muista tapahtumista on ylhäällä jokainen osallistuminen.

VHRY-sijoituksia 0, TYH-sijoituksia 0, VVJ-sijoituksia 0.

VHRY-kilpailut
09.02.25 - Tjätesuando - Asetaito Noviisi - 11/12
09.02.25 - Tjätesuando - Asetaito HI - 16/16
16.02.25 - Royal Gardens - Asetaito Noviisi - 11/18
22.02.25 - Närhimäki - Asetaito Noviisi - 12/17

Näyttelytuloksia 6 + 1.

PKK:n näyttelyt
29.09.24 - Tjätesuando, kekri -24 - Rakenne: maatiaisorit ja -ruunat - LKV KTK-sert t. jodochus
24.10.24 - Villa Castor - Rakenne: Poniorit - EO-sert t. Aksu
03.12.24 - Stal Felis, Stallion Show Days - Rakenne: kylmäveriorit - LKV KTK-sert t. ScrewDriver
23.02.25 - Kivikruuga - Rakenne: kylmäveriorit - KTK-sert t. jodochus
29.09.24 - Tjätesuando, kekri -24 - Muu kuva: Pihahevonen työssään - LKV KP (seivästreeni), EM: Kokonaisuus t. Valo
08.10.24 - PKKTOBER - Muu kuva: Erikoiseste - LKV KP (seivästreeni), EM: Luovuus t. Valo
13.10.24 - PKKTOBER - Muu kuva: Kilpatunnelmia - LKV KP (ruusukepotretti), EM: Söpöys t. Inna
03.12.24 - Stal Felis, Stallion Show Days - Muu kuva: Komeilemassa - KP (ruusukepotretti) t. jodochus
Villit näyttelyt
11.08.2024 - Guldholm Summer Festival - Match Show - BIS Poniori
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Villejä-sijoituksia 1.

Villit kilpailut
19.01.2025 - Tjätesuando - Heikin päivän kirkkorekiajo - 2/12
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Tuotoskilpailuja 0. Sijoitukset on lihavoitu. Painamalla 𝓣- tai 𝓚-kirjainta rivin lopussa saat auki asiaankuuluvan kilpatuotoksen, kuvalliset tuotokset ovat myös sivupalkin galleriassa.

Tapahtumaosallistumiset
14.02.25 - Crystal Crown Challenge, Arrowhill - Ko HeA - 10/45, 77.083% - 𝓚
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Ulkoasun pohja © M Layouts / Kuvat © J. & Europeana.