Viggo

Tämä on virtuaalitalli.

Tämä on virtuaalihevonen.

Palaa talliin

Tjätesuandon kuvat, Jii:

Rakennekuva

Vanhan kodin kuvat, Jii:

Vanha pääkuva

Varusteet ja hoito:

Nahan väri musta
Tehostevärit vaaleansininen ja oranssi

Tarhaa Samidin kanssa.
Voi klipata syksyllä, ei enää uudestaan talvella. Loimitus vain tositarpeeseen.
Talvella voi antaa kivennäisiä ja kauraa treenin jälkeen. Ei muuta lisärehua.
Voi hoitaa puomissa tai käytävällä, karsinassa tai pihatossa irtikin.
Suora D-kuolain.

Esittely

Rakennekuva

Perustiedot

Rotu gotlanninruss Skp., säkä ori, 125 cm
Väri punarautias liinakko Synt., ikä 09.05.2014, 13-v.
Genotyyppi ee AA Omistaja VRL-13777
Painote VVJ Kasvattaja EVM
Koulutustaso HeB-A, 80 cm, noviisi Rekisterinro VH17-028-0005

PKK-ID: PKK3192
Ratsuna tyyppiä klippari
SPC Champion Performance Pony (Driving)

Luonne

Tjätesuandon mittapuulla Viggo on erittäin hienostunut, erämaaromanttinen herrasmies. Se asui aiemmin keskisessä Ruotsissa Järndäldenin työhevostalleilla ja kilpaili huiman määrän sekä perinteisiä valjakkosijoja että show-tyyppisiä käyttönäyttelitä. Vanhemmanpuoleinen ponikomistus onkin jo onnellisesti kisaeläkkeellä, ja keskittyy meillä lasten treeniratsun, turistien kauniin taputeltavan ja joulukorttimallin tärkeisiin tehtäviin.

Kyseessä on tarkkaavainen ja utelias poni, joka töksähtää aina ensimmäisenä korvat hörössä portinpieleen, kun vieras auto ajaa isoa tietä tilan ohi. Se ei kuitenkaan säiky turhia, vaikka kyttääkin kaikenlaista, ja tutustuu uusiin asioihin mielellään. Viggosta on ihanan helppo nähdä, millä tuulella se on, eikä se sulkeudu uusiltakaan käsittelijöiltä. Lapset voivat taluttaa, ajaa ja ratsastaa sitä turvallisesti keskenäänkin, vaikka se on pysynyt orina koko ikänsä. Pahin tammojen perään huutelu on sekin vähän sellaista... kohteliaan setämäistä, jos sellaista asennetta on olemassakaan. Viggoa ei haittaa nuorempien orien läsnäolo pätkääkään, vaan se tarhaa niiden kanssa varsin hyvässä hengessä ja ilmoittaa kyllä, milloin nahistelu ja härnäys alkaa riittää.

Viggo on mukava ratsastaa, kuuliainen ja pehmeäaskelinen. Se kyttäilee välillä kentän kulmia ja vaatii melko paljon pohjetta, jottei jää laahaamaan. Kouluratsuna poni on hitaan syttymisen vuoksi hieman haastavampi kuin esteillä, mutta jos ratsastaja tietää mitä tekee, kaikki onnistuu. Ajaessa ori on rauhallinen ja kuuliainen. Se tekee töitä ahkerasti, ja silmälappujen kanssa osaa myös keskittyä olennaiseen paremmin kuin ratsastaessa. Vaikkei se pärjää hevosvoimissa isommilleen missään raskaissa metsätöissä, Viggo toimii tavallisen pienen koppakärryn lisäksi myös pulkan ja kuormalavan edessä nätisti.

Ulkona Viggo on elementissään, ja maastossa energisempi kuin kentällä treenaamassa. Se on perusvarma maastomopo, jonka selkään voi istuttaa kenet tahansa, eikä se metsäpoluilla stressaa kentän nurkista tai ohi kulkevista autoista samalla tavalla kuin tarhaillessaan. Kisapaikoilla Viggo käyttäytyy yhtä hyvin kuin kotonakin, mutta kyttää uusia asioita, paikkoja, hevosia ja ihmisiä luonnollisesti enemmän. Onhan se nyt hurjaa yhtäkkiä kuulla ihan erilaista hälinää kuin kotipihan äänet.

Siitoskäyttö

i. Vidar af SKidsberg
128 cm rn
ii. Valfar af Skidsberg
129 cm trn
iii. Farad
iie. Mystik
ie. Lillamaj
124 cm rn
iei. Lars
iee. Antonella
e. Sigga
123 cm rt
ei. Anders
125 cm prn
eii. Småvik Ruben
eie. Belladonna
ee. Aittolan Seija
122 cm vkko
eei. Aittolan Staffan
eee. Mataleena

Kasvattaja EVM, Ruotsi. EVM-suku.

Viggo on gotlanninruss, ja edustaa monipuolista pohjoismaista jalostustyötä. Sen isä Vidar af Skidsberg oli väriltään ruunikko ja säkäkorkeutta löytyi 128cm verran. Ruotsissa syntynyt ori tunnettiin kotitallillaan kilttinä ja varsin rohkeana yksilönä, mitä se on myös onnistuneesti periyttänyt monille jälkeläisilleen. Vidarilla oli russiksi yllättävänkin ilmavat askellajit ja lennokkaat liikkeet niin pieneksi kaveriksi. Orilla kisattiin pieniä koululuokkia hyvällä menestyksellä, mutta pääsääntöisesti se toimi kivana harrastekaverina ja ajoponina, eikä kisatykkinä. Rauhallinen luonne ja näyttävä ulkomuoto tekivät Vidarista suositun isän nimenomaan valjakkoponeja ajatellen. Ori eli hyvinkin parikymmenvuotiaaksi ennen, kuin vanhuudenvaivat saivat sen kiinni, ja se oli tervekuntoinen koko ikänsä. Samat hyvät ominaisuudet näkyvät myös Viggossa.

Isänisä Valfar af Skidsberg oli väriltään tummanruunikko, Ruotsissa syntynyt ja kasvanut kotipihan suosikki. Valfar oli sukupuolestaan riippumatta hyvin tasainen ja kiltti eläin. Se toimi koko elämänsä seurakaverina muille hevosille, sekä tasaisin väliajoin ajoponina lapsille. Tasapainoisen rakenteen ja eteenpäinpyrkivyyden sekä ihanan luonteensa vuoksi siitä tuli kotitilansa ensimmäinen siitosori. Sen suvussa on myös menestyneitä raviponeja, mutta yhtään lähtöä Valfar ei itse juossut. Ehkä meno silti näkyi sen energisyydessä.

Lillamaj oli ruunikko tamma, jonka oma raviponiemä Antonella oli yhteisomistuksessa tanskalais-ruotsalaisen kaveriporukan kesken. Reissut Skoonen ja Sjellannin välillä opettivat Lillamajn jo varsasta suhtautumaan liikenteeseen ja vilkkaisiin paikkoihin reippaasti. Se oli suloinen ja utelias kaveri, mutta välillä siitä löytyy pahanlaista arkuutta uusia ihmisiä kohtaan. Sillä oli erinomainen rakenne, ja rotevampiin oreihin yhdistettynä se jätti jopa ihan ratsumallisia, raamikkaita varsoja. Yhteensä Lillamaj sai viisi varsaa, kunnes kunto 18-vuotiaana heikkeni, ja se päästettiin vihreämmille laitumille.

Viggon emä Sigga on väriltään rautias ja säkäkorkeutta löytyy 123cm verran. Kipakka tamma keräsi kyllä katseita viimeistään siinä vaiheessa kun se veti rallia tarhan ympäri. Vanhemmalla iällä matami on toki rauhoittunut, mutta joskus sen omintakeinen riehakkuus saattaa yhä häiritä sen puuhastelua. Kun Siggan energian osaa valjastaa oikeanlaiseen käyttöön, se on ollut huippusuorittaja - ponista löytyi aikanaan jopa palkittu asteratsu, sillä vauhdista tai ponnusta ei ollut pulaa! Myöhemmällä iällä se siirtyi koulu- ja valjakkoponiksi, jonka kanssa ei tosiaankaan tarvinnut pohtia, onko suoritus liian hidas tai kömpelö. Sigga viettää nykyään eläkepäiviä pihaponina Etelä-Ruotsissa. Viggon lisäksi sillä on kaksi tytärtä, jotka jatkavat äidin tättähäärä-uraa varsin mallikkaasti.

Anders oli väriltään komea tulipunaruunikko ja se syntyi Ruotsissa. Poni kilpaili muutaman vuoden esteratsastuksessa lapsiratsastajien kanssa, minkä jälkeen se siirtyi lähes täysipäiväiseksi näyttely- ja jalostusponiksi. Se oli luonteeltaan temperamenttinen poni, jolla riitti virtaa ja uhoa. Liekö se ollut syynä tarhatessa sattuneeseen onnettomuuteen - vakavan jalkavamman vuoksi ori jouduttiin lopettamaan jo 10-vuotiaana, mutta onneksi sen hyvänmuotoiset, rodunomaiset varsat ovat jatkaneet sukua monipuolisesti liki lajissa kuin lajissa.

Emänemä Aittolan Seija oli yksi niistä tammoista, joiden omistaja ihastui Andersin energiaan ja komeaan orikaulaan. Seija oli väriltään kaunis voikko ja luonteeltaan säpäkkä, ja hiukan hontelosta olemuksesta huolimatta sitä kehuttiin näyttelyissä hyvätapaiseksi, hyväjouhiseksi ja viehättäväksi. Alkuperäiseltä taustaltaan Seija oli raviponi, joka starttasi muutamissa lähdöissä - valitettavan keskinkertaisesti. Siispä se siirrettiin valjakkoajon puolelle, ja siinä kultainen tamma tekikin kivaa uraa itselleen. Seija sai kolme varsaa, kaikki itseään massavampien orien kanssa. Itse se tuntui periyttävän kivaa notkeutta askeliin.

Varsat

Jälkeläisiä 2 kpl. Viggo on tarjolla jalostukseen sekä gotlanninrusseille ja ratsuponeille, että muihin klippari-tyypin yhdistelmiin. Varsoilla ei ole vakiintunutta kasvatusliitettä, mutta halutessaan voi käyttää liitteitä "Jätin"/"Tjättis" tai "af Tjätesuando". Nimeäminen on vapaata, mutta pohjoismaiset tai fantasiateemaiset nimet ovat suositeltavia.

02.05.17 rist o. Järndäldens Viking, 1-pv., emänä fär Blákolla

05.06.17 rist o. Järndäldens Vickan, 1-pv., emänä gr Freckle

Tapahtumat ja tulokset

Tavallisista nimi listaan -kilpailuista on kirjattu ylös vain top3-sijoitukset, loput löytyvät VH-profiilista. Näyttelyistä, tuotoskilpailuista ja muista erikoisemmista tapahtumista on ylhäällä jokainen osallistuminen.

Viggo kilpaili myös Show Pony Circuitin show-kilpailuissa, joissa se saavutti valjakkoajossa novice- ja quality-tasojen jälkeen myös champion performance pony -sertifikaatin 9.6.2017.

Näyttelysijoituksia 0.

PKK-näyttelyt
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

VVJ-sijoituksia yhteensä 46 (ks. VH-profiili).

Valjakkoajojaoksen palkintosijat 1.-3. (20 kpl)
19.02.17 - Pirunkorpi - noviisi koulu - 1.
07.03.17 - Mörkövaara - noviisi koulu - 1.
11.03.17 - Fiktio - noviisi koulu - 2.
13.03.17 - Pirunkorpi - noviisi koulu - 2.
15.03.17 - Fiktio - noviisi koulu - 3.
26.03.17 - Mörkövaara - noviisi koulu - 1.
02.04.17 - Hukkapuro - noviisi koulu - 3.
11.04.17 - Hukkapuro - noviisi koulu - 3.
27.02.17 - Pirunkorpi - noviisi tarkkuus - 3.
09.03.17 - Pirunkorpi - noviisi tarkkuus - 1.
12.03.17 - Pirunkorpi - noviisi tarkkuus - 3.
21.03.17 - Mörkövaara - noviisi tarkkuus - 3.
02.04.17 - Hukkapuro - noviisi tarkkuus - 3.
04.04.17 - Hukkapuro - noviisi tarkkuus - 3.
07.04.17 - Hukkapuro - noviisi tarkkuus - 1.
07.04.17 - Hukkapuro - noviisi tarkkuus - 2.
19.04.17 - Hukkapuro - noviisi tarkkuus - 1.
06.04.17 - Hukkapuro - noviisi kestävyys - 2.
18.04.17 - Hukkapuro - noviisi kestävyys - 1.
29.09.17 - Adina - noviisi yhdistetty - 1. TUOTOS (kadonnut)

Villejä-sijoituksia 0.

Villit kilpailut
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Ulkoasun pohja © M Layouts / Kuvat © J., Helga & Europeana.