Kekrikekkerit

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuun ja vuoden päätöksen juhla, joka rinnastuu mm. Halloweeniin ja Viron martinpäivään. Ulkotyöt on saatu päätökseen ja ruoka säilöttyä, syksy vaihtuu syystalveen. Kekrin ajankohta on vaihdellut paikkakunnittain ja jopa taloittain, mutta yleensä se osuu vanhan mikkelinpäivän (29.9.) ja martinpäivän (11.11.) väliin.

☛ Kilpainfo ☛ Tuotosohjeet ☛ Tulosarkisto ☛ PKK-näyttelyt

Ruusukkeet:

Joka osion parhaille Ruotsin värien mukaan, kaikille osallistujille lisäksi vihreänä kiitokseksi.

Palkinnot:

Suunnistuksen kuvaluokan satulalaukut, Norrbotten; tekstiluokan satulalaukut, Peräpohjola.

Työajon kuvaluokan länget, Tornedal/Tornionlaakso; tekstiluokan länget, Överkalix/Ylikainuu.

Työratsastuksen kuvaluokan punaiset paulaohjat, Čakča/Syksy; tekstiluokan vihreät paulaohjat, Geassi/Kesä.

Kekrikekkereiden -24 tulokset

Aamu aukesi sumuisena ja hämäränä, mitä suunnistuskilpailun kuvat heijastelevat. Aurinko alkoi pilkottaa pikkuhiljaa ja työhevosten kanssa oltiin liikkeellä sekä tihkusateessa että kirkkaassa paisteessa. (Vai oltiinko edes liikkeellä...? Osa hevosista ja ajureista taisi juttujen perusteella vähän jännittää uudessa paikassa työskentelyä.) Päivän päätteeksi nähty työratsastus oli onneksi jo nätillä säällä, ja taitojaan esittelivät ratsukot kaikilta tasoilta lastenponista barokkitaitureihin.

Kaiken kaikkiaan kekkerit olivat siis IHAN JÄTTIMENESTYS!

Valtava kiitos jokaiselle osallistujalle, ihanaa, että lähditte liikkeelle tähän! Joka luokkaan tuli varsinkin kuvasuorituksina sen verran runsaasti osallistujia, ettei säävarausta (palkinnonjaon yhdistämistä teksti- ja kuvaluokkien välillä) tarvinnut käyttää. Oli ilo nähdä, että tehtävät inspiroivat! Tämän tyyppinen tapahtuma on ilo järjestää myös toiste.

Sananen tuomaroinnista

Luokan huippukolmikko palkitaan sijoittumisesta ruusukkein ja teemaan liittyvin tuotepalkinnoin, jotka löytää sivupalkista. Voittajaratsukko saa erikoistuotteen ja sille kuuluvat porontaljapehmusteet, muut sijoittuneet porontaljat hekin.

Ajopehmusteet länkiin tai silavyöhön, hyötykäytettyä ylijäämää muista porontaljatuotteista. Värin saa valita mieleisekseen. Koristelu painettua välly- eli skinfell-kuviointia norjalaisittain.

Satulahuovaksi herkälle selälle tai lisälämmikkeeksi talvisiin olosuhteisiin, porontaljan paksu eristävyys on retkipatjanakin vähintään kaupallisten makuualustojen veroinen. Värin saa valita itse.

Kaikki osallistujat saavat osanottajan ruusukkeen (ja tietysti ilon tehdystä tuotoksesta).

Joka luokka oli älyttömän kovatasoinen. Haluan uskoa, että tuotoksissa näkyi tekemisen ilo! Se on ehdottomasti positiivinen ongelma, mutta teki tuomaroinnista kinkkistä puuhaa. Miten valita voittaja, kun lähtötaso on jo liki täysiä pisteitä? Nekin muutamat kompakysymykset, joilla yritin naruttaa pisteitä vaikeammiksi, kumoutuivat yleensä toisaalla. Te olitte kaikki tosissanne liikkeellä! Tjätesuandon pikku höntsäkekkereillä! Kiitos (ja kirous!) siitä ihan jokaiselle.

Mutta eiköhän tämä kerro siitä, että ensi vuonna met saamma ripottaa pisteytykseen kekrikepposia enemmänkin ♥

Tulokset

Luokka 1: Suunnistus

Ensimmäiset ratsukot lähtevät matkaan klo 09:00, viimeiset 10:30. Turvallisuussyistä suunnistus käydään aamupäivällä valoisaan aikaan pareittain tai kolmen joukkueissa.
Jokainen ratsukko saa kartan ja kompassin ja joukkue yhteisen radiopuhelimen ja GPS-paikantimen eksymisen varalta. Suorin reitti on n. 8 km pitkä ja kulkee selkeitä teitä ja polkuja pitkin. Reitille kuuluu yksi joen ylitys rauhallisessa suvantokohdassa. Matkan varrella on kulttuurimaisemaan liittyviä rasteja noin kilometrin välein. Rauhallinen kesto on noin 70 min.

Kuvatuotokset


1. Ratsastaja Joakim Berg ja Valent
toteutus 2 + 3 + 3 + 2 = 10
sisältö 2 + 1 + 4 + 3 = 10
kokonaispisteet 20/20
Tässä kuvassa on kaikki - aava varvikko, yhdistelmä kiemurtelevaa polkua ja avointa taivasta, ne valkolinnut, jotka lähtee syksyin, palaa keväisin... Viimeinen voittopiste tuli siitä, että ratsukko todella on kaivanut kartan esiin ja pysähtynyt miettimään, että niin, missäs se suunnistusreitti menikään, ollaanko me nyt kiivetty ihan väärää tunturia...?

2. Ratsastaja Magnus Antonini ja Rolieiro
toteutus 2 + 3 + 3 + 2 = 10
sisältö 2 + 0 + 4 + 3 = 9
kokonaispisteet 19/10
Kauniin värinen syysaamun taivas ja sorja koivu ruskassaan toivat viimeisen tunnelmapisteen. Jännittävä sommitelma saa ihastumaan - mitä tuolta edestä oikein löytyykään?

3. Ratsastaja Dorian Pryce ja Doveryat
toteutus 2 + 3 + 3 + 2 = 10
sisältö 2 + 0 + 4 + 2 = 8
kokonaispisteet 18/20
Huimaava etäisyys kaukana välkkyviin vesiin tekee tästä maisemakuvana vaikuttavimman koko katraasta! Tunnelma on odottava ja hevonen komean ryhdikäs.

Loput ratsukot aakkosjärjestyksessä ratsastajan mukaan:

Ratsastaja Taiel Arias ja Hullikaanin Mestariteos
toteutus 2 + 3 + 3 + 2 = 10
sisältö 2 + 0 + 3 + 2 = 7
kokonaispisteet 17/20
Upeasti vangittu satumainen hetki, jossa hiljaisuuskin on täynnä elämää. Virran solinan ja lehtien havinan suorastaan kuulee tätä katsellessa. Ja kaiken keskellä jännittävä kohtaaminen...! (Iso kiitos silti turvallisista heijastimista.)

Ratsastaja Alina Grönmark ja Saint’s Daredevil
toteutus 2 + 2 + 3 + 0 = 7
sisältö 2 + 0 + 2 + 3 = 7
kokonaispisteet 14/20
Aurinkoinen ja lämmin kuva suloisessa maalaismaisemassa. Ratsukon syysvarustus on viehättävä ja ratsastushame näyttää ihanan lämpimältä.

Ratsastaja Hilla Harjunpää ja Katla frá Akranes
Ratsukon osallistuminen peruuntui ratsastajan nyrjähtäneen nilkan vuoksi.

Tekstituotokset

1. Ratsastaja Liisa Tuoninen ja Unikal'nyy
Tuotos luettavissa ratsun päiväkirjasta.
tehtävä 1: 3/4
tehtävä 2: 4/4
tehtävä 3: 4/4
tehtävä 4: 8/8
kokonaispisteet 19/20
Oma myöntö hevosen ajoin kenkusta luonteesta voisi vaativammissa olosuhteissa aiheuttaa haasteita, mutta kaikkiaan näytti siltä, että suunnistus sujui hymyssä suin! Luonnossa liikkuminen ja pohjoisen antimet olivat tuttuja, ja lopuksi ratsukko jakoi ihanaa pohdintaa omasta luontosuhteesta ja siitä, miksi omat suosikkipaikat ovatkaan meille merkityksellisiä.

Luokka 2: Työajo

Työajoluokat alkavat klo 11:00, kun viimeiset suunnistajat kääntyvät takaisin Tjätesuandoa kohti. Ensin starttaavat työponit (alle 132 cm), sitten pienhevoset (132-150 cm) ja lopulta suuret työhevoset (yli 150 cm).
Käytettävyys- ja vetokoe suoritetaan käytännön työtehtävillä kentällä ja pihapiirissä. Työponien vetotehtäviin kuuluu kentän haraus ja lanaus. Pien- ja suurtyöhevosten tehtävänä on painon mukaan puomien, tynnyreiden ja muiden esteiden sekä yleisön penkkien roudaus paikalle. Lisäksi käytettävyyttä arvioidaan mm. porteilla, pysähdyksissä ja apujen vastaanotossa.

Kuvatuotokset

1. Ohjastaja Rickon Blacklake ja Loittonevan Laiton
toteutus 2 + 4 + 3 = 9
sisältö 1 + 3 + 4 + 2 = 10
kokonaispisteet 19/20
Tämä on just sellainen hevoskuva, jonka kuuluu roikkua mummolan kahvipöydän yllä tai valjashuoneen seinällä. Heinäsuovat henkivät Suomi-Filmiä ja satovuoden loppua, jolla lisäpisteet heltisivät! Hevonen on mukavan levollisen näköinen.

2. Hoitaja Mustakorpi ja Astriid
toteutus 2 + 4 + 4 = 10
sisältö 1 + 3 + 1 + 2 = 7
kokonaispisteet 17/20
Tyylillisesti viehättävä ja upean graafinen potretti, jonka puolestaan voisi hankkia omalle taideseinälle kaupunkikämppään! Ihanaa nähdä myös harvinaisempia työhevosrotuja näissä kokoontumisajoissa, kaunis yksilö!

Tekstituotokset

1. Ohjastaja Liisa Tuoninen ja Kapusta
muoto 3 + 3 + 4 = 10
sisältö 2 + 3 + 3 + 2 = 10
kokonaispisteet 20/20
Tässä todella oli juuri sitä rytmiä ja poljentoa, jota islantilaiset perinnerunojen mitat parhaimmillaan tarjoavat! Kieli poskessakin voi käyttää oivaltavia kielikuvia, ja tämä kuuliainen kaalikeitto-otin teki työnsä, vaikka ohjastaja empi.

2. Ohjastaja Lauri Kärppäsaari ja Maanan Valokki
muoto 3 + 2 + 4 = 9
sisältö 2 + 3 + 2 + 2 = 9
kokonaispisteet 18/20
Tunnelmaltaan aivan toinen ja silti tunnelmallinen teksti, jossa kuuluu kuin hellä kaiku loitsurunoa. Se kutsuu hevosta itseään, ja kutsuu vieläpä nätiksi! Kehut on ansaittu, työsuoritus oli todellakin rehti.

Kekrilounas.

Vegaaninen juureskeitto, paikallinen hapanjuurileipä, kotikalja ja herukkamehu + kahvit ja leipäjuusto.

Luokka 3: Työratsastus

Työratsastus käydään lounaan jälkeen ns. iltaluokkana klo 15:00-17:00.
Rata on pystytetty työajoluokkien pohjalta ja sisältää osuuksia sekä kentällä että pihapiirissä. Jotkin työratsastuksen eteläeurooppalaiset piirteet on sovitettu peräpohjalaiseen ympäristöön: Ratsukon tulee ohittaa muutama ajokkiporo, ylittää oja sekä avata ja sulkea vanha riukuveräjä päästäkseen kentälle varsinaisiin tynnyri- ja estetehtäviin asti.

Kuvatuotokset

Työratsastusluokkaan ei tullut yhtäkään tekstituotosta. Koska kudottuja ohjia oli kuitenkin kahdessa värissä, saa jompi kumpi jaetulle toiselle sijalle yltäneistä ratsukoista kakkosruusukkeen lisäksi tekstiluokan ohjat mukaansa.


1. Ratsastaja Estelle Van Alst ja Amanhã
toteutus 2 + 3 + 3 + 2 = 10
sisältö 1 + 1 + 3 = 5
kokonaispistet 15/15
Kuvasta näkyy perehtyneisyys työratsastuksen perinteisiin varusteisiin ja tehtäviin. Hiekka pöllyää ja valo osuu kauniisti hevosen piirteisiin juuri oikeasta kulmasta. Erittäin komea suoritus!

Jaettu 2. Ratsastaja Enzio Carangelo ja Legado Dezoito
toteutus 2 + 3 + 2 + 2 = 9
sisältö 1 + 1 + 3 = 5
kokonaispisteet 14/15
Myös tämä ratsukko näytti, että tietää, mistä on kyse! Valo heijastuu mustasta hevosesta kauniisti ja ratsu suorittaa työnsä nöyränä, vaikka puomit ovatkin vähän levällään. Arpaonni suosi teitä, ottakaa yli jääneet ohjat mukaanne!

Jaettu 2. Maya Mesikämmen ja Aqua's Kyss
toteutus 2 + 3 + 3 + 1 = 9
sisältö 1 + 1 + 3 = 5
kokonaispisteet 14/15
Takuuvarmasti päivän hellyttävin ratsukko, joka on Tjätesuandon maisemissa kuin kotonaan. Käy se työnteko näinkin - jonkun on pidettävä huolta siitä, ettei meillä jää hirveää määrää hävikkiomenia talveksi!

Sijoittumatta jäi Ratsastaja Niccoló Simoni ja Vincitore di Monza
toteutus 2 + 3 + 2 + 1 = 8
sisältö 1 + 1 + 3 = 5
kokonaispisteet 13/15
Sivellinjälki ja värimaailma on valittu taitavasti taustaa ajatellen! Suorituksessa on menoa ja meininkiä.

Lopetus

Työratsastuksen päätteeksi hevoset hoidettiin pihattoon tai vuokrakarsinoihin ja ihmiset taloon kekri-illalliselle. Sen aikana kuultiin Virtuaali-Norrbottenin museon rakennushistorian tutkija TD Maja Ängbyn lyhyt luento varhaismodernin ajan maaseuturakentamisesta ja kulkuyhteyksistä pohjoisessa Ruotsissa ja Suomessa. Samalla suoritettiin tuotepalkintojen jako.

Kekri-illallisen seisovaan pöytään kuuluu juurespaistos ja hapankaali-perunasalaatti; lämminsavulohi, kampsut poron verestä, paistettuja sieniä; paikallinen hapanjuurileipä, pettunäkkäri, nokkospesto ja valkosipulivoi. Jälkiruokana vuohen- ja herajuustoa hillojen kanssa, rahkaa, kaurakeksejä. Nyyttärihenkiset lisäykset ovat tervetulleita!

Osanottajista otetaan vielä muutama kiva laumakuva Tjätesuandon pihapiirissä, ne saataneen näytille viikonloppuun mennessä. Pollensa tunnistanut saa totta kai ottaa kuvan talteen kotikarsinan oveen.

Tjätesuando tackar och bockar!

Ulkoasun pohja © M Layouts / Kuvat © J. & Europeana.