Daphnis CRE

Tämä on virtuaalitalli.

Tämä on virtuaalihevonen.

Palaa talliin

Pratolino Sim Rinascimento 2021

Esittely

Perustiedot

Rotu Peneioksenponi Skp., säkä Ori, 130 cm
Väri Ruunikonkimo Synt., ikä 13.5.2015, 6-v.
Genotyyppi Ee AA Gg Omistaja VRL-13777
Painote Yleisponi Kasvattaja Cresendo
Koulutustaso HeB, 80cm, Va Rekisterinro VH16-171-0001

Luonne

Sisilialaisen tarusankarin mukaan nimetty Daphnis ei ole yhtä helposti vieteltävissä kuin esikuvansa.Se on itsepintainen, eikä sitä voi lohduttomaan pillipiipari-paimenpoikaan verrata lainkaan. Daphnis tunnustelee aina ilmapiiriä ja hakee rajojaan, jotka on selkeästi olleet melko häilyvät sen kiertäessä kodista kotiin ennen Cignoliniin saapumista. Ajatella, että Daphnisin sukulaiset, jotka ovat Kreikasta kotoisin, ovat päätyneet Ruotsiin, jossa Daphnis on syntynyt. Sieltä poni myytiin suurtallille Suomeen ja kaivettiin lopulta pölyttymästä pois kansainväliselle tuonti- ja välityspalvelulle. Daphnis on siis Cignolineilla päässyt hieman lähemmäksi juuriaan, mutta kovaonnisen kiertolaisen elämä on tehnyt ponista hieman kyynisen ihmisiä kohtaan.

Molemminpuolista luottamusta rakennetaan päivä päivältä pikkuhiljaa. Kuoren alta voikin välillä jo nähdä vilauksen tyyneyttä Daphniin olemuksessa, mutta pienenkin vastoinkäymisen edessä se vetää muurit takaisin ympärilleen. Useasti tarhassa mieluiten yksin, kauempana muista hengaileva poni ei päästä ketään muita heinäkasalleen – isommatkin saavat varmasti kyytiä, mikäli yrittävät. Kahta kovapäistä ei samaan tarhaan olekaan yritetty ruokarauhan säilymiseksi, mutta muutoin ori tarhaa ihan mukavasti myös laumassa. Se hakee useasti etäisyyttä muihin hevosiin ja viihtyy itsekseen. Daphnis vaatii aina jonkin houkuttimen antaakseen kiinni. Onneksi sen ei tarvitse pientä herkkupalaa kummoisempi olla. Taluttaessa poni on tarhan aitojen sisäpuolella tahmea ja jättäytyy mahdollisimman pitkälle taluttajansa taakse perässä kiskottavaksi. Heti kun tarhan portista on päästy, niin uusi vaihde menee silmään ja sitten tepsuteltaisiinkin mieluiten ravilla kaikkialle.

Daphnis on yleensä hoidettaessa kiinni sidottuna, koska elämä on näin monesti mutkattomampaa, kun poni pysyy paremmin paikallaan, eikä yritä karkuun karsinan ovesta. Joskus se luimistelee ryntäisiin tai mahan alle koskettaessa, mutta ei ole enää pitkään aikaan edes hampaitaan esitellyt, kun maha saatiin hoidettua kuntoon sen saavuttua. Vyön kiristys saa aikaan saman reaktion, mutta muutoin varustamisen kanssa ei ole ongelmia. Kengittäjän kanssa ori ei joskus jaksaisi kannatella raskaiden jalkojensa painoa niin kauan kuin tarvitsisi, vaan alkaa nojailemaan tai nykimään jalkaa. Se tarvitseekin monesti lepotaukoja jokaisessa mahdollisessa välissä ja kengitys kestää pienen ikuisuuden, mutta hoituu hyvässä hengessä.

Daphniin ollessa hyväntuulinen varmajalkaisempaa maastoratsua saa hakemalla hakea. Tällä pääsee läpi pahemmastakin ryteiköstä ongelmitta. Orin pienet kaviot saavat tukevan otteen alustalla kuin alustalla. Aina se ei kuitenkaan suostu menemään sinne, minne ratsastaja käskee, vaan asioista joutuu Daphniin kanssa toisinaan neuvottelemaan. Poni kuvittelee olevansa isompi kuin todellisuudessa onkaan ja monesti sen kanssa saakin muutaman kerran vetää syvään henkeä ja rauhoittua, ettei tule annettua sille erävoittoa ja hermostuttua sen pokkuroinnista. Useimmiten hermostuneeseen käytökseen liittyy sille uusi ja vieras käsittelijä, joka saa nähtäväkseen ja koettavakseen ponin kaikki temput. Vihamieliseksi oria ei tulisi mieleenkään kuvailla, mutta kyllä se vähän katkera on.

Daphnis harvemmin jännittää mitään ympäristössään olevaa asiaa, vaan yleensä se kerää paineita ihmisen vaatimista asioista. Esimerkiksi epäselvät avut saavat pienen pään aivan sekaisin ja varmasti siron ponin jalat naputtamaan hermoissaan kuin Singerin kone. Kuumentuessaan ori nykii ja painaa ohjalle, jolloin ratsastajalta vaaditaan hyviä keskivartalon lihaksia ja hieman höllempää ratsastusta, jotta ratsukin tyyntyy. Kouluratsuna se suorittaa vahvasti HeB-luokan asiat, mutta ei vielä loista lajissa täysillä. Toivottavasti orin saa huolettomammaksi ratsastettaessa ennen pitkää, jotta se esittäisi liikkeensä yhtä ilmavasti ja rennosti, kuin tarhassa joskus revitellessään.

Koska ympäristöään ori ei stressaa, ei se jännity myöskään erikoisemmista esteistä tai työratsastuksen alkeista. Ei ole väliä onko kyseessä rata- vai maastoesteet, Daphnis kyllä suorittaa. Useasti se mieluummin yrittää hypätä, kuin kieltää tai kiertää. Ehkä sitä on joskus rankaistu kieltämisestä, mistä juontuu tämä ”pakko mennä”-asenne. Tämä pistää paineet ratsastajalle lähestymisten ja ponnistuspaikkojen kanssa, mutta rataesteillä onneksi puomit kolisevat tarvittaessa alas ja maastoesteillä tiedetään olla lähtemättä liian isoja yrittämään. Estepuolella voi nähdä kuinka höyry vain nousee korvien välistä ja jalat menevät välillä vauhdista ihan solmuun, mutta tällöinkään ei auta kuin yrittää rauhoittaa tilanne ja saada poni takaisin kuulolle rauhallisella ratsastamisella.

Ajaessa poni on vireä, mutta ei yhtä sähäkkä kuin ratsastettaessa. Daphnis onkin ihme kyllä valjakkoajossa parhaimmillaan tarkkuuskokeessa, jossa tötsät väistellään erittäin ketterästi. Asiallisesti se suorittaa myös koulu- ja kestävyysosuudet, joista kouluosuus on selkeästi vaikein. Kestävyysosuudella orin vahvuutena on varmajalkaisuus, jolloin vaihteleva maasto ei haittaa mitään. Valjakkoajo onkin sen ensisijainen treenikeino, kun etsitään rennompaa asennetta työskentelyyn.

Kilpapaikoilla Daphis ottaa kunnolla ”ison hevosen egonsa” käyttöön ja näyttöön, eikä jää kyllä kellekään epäselväksi, että kulmakunnan kovin ja komein orhi on saapunut paikalle – tai ainakin kova äänisin. Kaveri huutaa niin, että vieressä kuulo menee ja ihan hävettää välillä. Kisasuorituksiin se yleensä rauhoittuu huutamisensa kanssa, kun radalla ei muita ole ihan iholla. Kierrokset eivät aivan täysin laske, vaan suorituksessakin saa olla kieli keskellä suuta orin kiehuessa alla. Yleensä kisasuoritukset saadaan kuitenkin kunniallisesti suoritettua, mutta heikkohermoisten ei kannata yrittää.

Luonteesta kiitos VeeraR.!

Siitoskäyttö

i. Dromos Regalis
128 cm rn
ii. Phosphorus 125 cm rn iii. Volens
iie. Tigris
ie. Elpis 128 cm km iei. Icarus
iee. Candidus
e. Elafónisos
137 cm rnkm
ei. Spiridon 139 cm rn eii. Vasileios
eie. LGO Aikaterini
ee. Vilvors Asilik 115 cm km eei. Braskvi IV
eee. Vil Dimita

1-polvinen suku.

Varsat

Jälkeläisiä 0 kpl. Varsoilla ei ole vakiintunutta kasvatusliitettä, mutta halutessaan voi käyttää loppuliitettä "di Cignolini". Nimeäminen on vapaata, mutta italialaiset, kreikkalaiset jne. nimet toki suositeltavia

Tapahtumat ja tulokset

Tavallisista nimi listaan -kilpailuista on kirjattu ylös vain sijoitukset. Näyttelyistä, tuotoskilpailuista ja muista tapahtumista on ylhäällä jokainen osallistuminen.

ERJ-sijoituksia 7, KRJ-sijoituksia 4.

VRL:n peruskilpailut
16.12.2016 - Rósgarður - ERJ 80cm - 6/48
19.02.2017 - Metsovaara - ERJ 80cm - 02/40
12.01.2017 - Romilly - ERJ 80cm - 4/69
13.01.2017 - Ratapihan Ratsutila - ERJ 80cm - 5/26
16.04.2017 - kutsu kadonnut - ERJ 80cm - 3/40
08.05.2018 - Runoratsut - ERJ 80cm - 6/50
09.05.2018 - Runoratsut - ERJ 80cm - 6/50

18.03.2018 - Rustvalla - KRJ heB - 3/30
21.03.2018 - Rustvalla - KRJ heB - 3/30
22.03.2018 - Rustvalla - KRJ heB - 3/30
29.03.2018 - Rustvalla - KRJ heB - 3/30

Näyttelysijoituksia 0.

PKK-näyttelyt
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Tuotoskilpailuja ja VHRY:n osallistumisia 2. Sijoitukset on lihavoitu. Painamalla 𝓣- tai 𝓚-kirjainta rivin lopussa saat auki asiaankuuluvan kilpatuotoksen, kuvalliset tuotokset ovat myös sivupalkin galleriassa.

Tapahtumaosallistumiset
04.09.2021 - Rinascimento Sim Pratolino 2021 - Asetaidot Hunting II - 10/32 - 𝓣 + 𝓚
05.09.2021 - Rinascimento Sim Pratolino 2021 - Spadaccino Champion -asetaidot - 10/24 - 𝓣 + 𝓚
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Ulkoasun pohja © M Layouts / Kuvat © J. & Europeana.